לאור מחירי הנכסים בארץ, אין פלא שהישראלים נוהרים לעבר השקעות בחו"ל. נדלן בחו"ל יכול להתאים לחתך רחב של אוכלוסיות, החל מצעירים, דרך משקיעים מנוסים וכלה בפנסיונרים שרוצים הכנסה נוספת שתשפר את הפנסיה. פרוץ הקורונה תפס את כולנו במבוכה. במשך זמן מה נדמה היה שאין מקום ואין יכולת לקדם השקעות נדלן בחו"ל בתקופה הזאת. אבל לאחר הסתגלות למציאות החדשה, הסתבר שקורונה יכולה להיות למעשה הזדמנות. יכול מאוד להיות שהזדמנות כזאת, עקב השינויים במחירי הנדל"ן, לא תחזור בשנים הקרובות. זוהי סיבה מספיק טובה להבין שלא צריך לתת לקורונה לעצור אותנו, אם רוצים להגשים את המטרה של נכס בחו"ל. גם כשאין טיסות בכלל או כמעט בכלל, גם כשהדיבורים על יש או אין חיסון לא מסייעים להבהרת התמונה הכללית, נסביר למתעניין או למתעניינת איך ומה אפשר לעשות. איך אפשר להפוך את תקופת הקורונה להזדמנות.
1. נדלן בחו"ל – קודם כל לבחור מקום
אומרים שהעולם גלובלי ואת השפעת הגלובליזציה אפשר לראות מכל כיוון, בכל מקום. ובכל זאת, ענף הנדל"ן מתבטא בצורה מאוד שונה, במדינות השונות. גם כיום, כמו בכל תקופה אחרת, מי שמחליט שהשקעה רצויה לו, צריך לחשוב לפני שיוכל לקצור את הפירות. קודם כל, צריך לבחור את המקום שנראה הכי מתאים לימינו אך גם לעתיד.
בחירת המקום המתאים להשקעה בתקופת הקורנה צריכה להתבצע בין היתר על בסיס נתונים ברורים, מבחינת כלכלה מקומית, נתוני תעסוקה, מחירי הנדל"ן. אבל בתקופה המיוחדת של הקורונה, כל הנתונים הללו הרבה יותר מבולבלים ובהחלט לא מייצגים. לכן מה שצריך לעשות זה לראות מה אומרים הנתונים עד לפני המצב הנוכחי, אילו מגמות מזהים ואילו מגמות צפויות בתקופה שלאחר הקורונה.
בעבודה ממושכת הן כמשקיעים והן כיועצים להשקעות עם מיקוד ביוון, מצטיירת תמונה מאוד ברורה. מאז 2008 מחירי הנכסים ירדו בצורה דרמטית, לעיתים בעשרות אחוזים ויותר. הכלכלה היוונית החבוטה עוררה חשש בקרב משקיעים זרים ומקומיים גם יחד. אולם דווקא לפני הקורונה נרשמו סימני התאוששות מדהימים. הכלכלה השתפרה ומשכה את מחירי הנדלן לשינוי מגמה. מחירי הנכסים שהחלו לעלות הפיחו חיים בלחיי המשקיעים. כמובן, הקורונה מקשה על הכלכלה ביוון כמו שקורה בכל העולם. אבל ההיערכות המתגבשת והצעדים המתוכננים צפויים להחזיר את המגמה החיובית. לכן, מומחים רבים סבורים כי זהו זמן מתאים מאין כמוהו לביצוע השקעת נדלן ביוון. בהמשך נסביר על האופן שבו מבצעים את ההשקעה מבחינה מעשית בתקופת הקורונה. קודם לכן, נציין לטובה שני מוקדים מרכזיים להשקעות ביוון – אתונה וכרתים. ברשותנו ניסיון רב עם משקיעים, בליווי שותפים וסוכנים מקומיים ביוון, עם התמקדות בשכונות המתאימות וזיהוי הזדמנויות.
2. כך אפשר לאתר נכסים בחו"ל בתקופת הקורונה
בחלק ממדינות העולם ראינו לא מעט ישראלים שביצעו השקעות "בשלט רחוק". כלומר אפילו לפני הקורונה היו כאלה שרכשו נכסים תוך שימוש בסוכנים מקומיים. ביוון, בגלל הקרבה לארץ, ישנם משקיעים שאוהבים לטוס ולראות את הסביבה בעיניים. אבל מי שמאמין כי תקופת הקורונה מהווה הזדמנות, לא ירצה לפספס את הרכבת רק בגלל שאין אפשרות מעשית להפליג בין האיים השונים, להלך במדרחוב או בין הסמטאות ולשוחח עם בעלי בתים או סוכני נדל"ן.
חברת greece nadlan מלווה מזה זמן משקיעים רבים מישראל שמאמינים בנדל"ן היווני. בחברה שמתרכזת בנדלן ביוון מחזיקים בידע רב וקשרים הדוקים עם סוכנים, אנשי שטח ובעלי מקצוע מקומיים. החברה לא שוקטת על שמריה גם בתקופה זו של הקורונה. הביקוש הער של משקיעים ומתעניינים לא שוכך ואפילו גובר. על מנת שניתן יהיה לאתר עבור לקוחות החברה את מיטב הנכסים בחו"ל, בדגש על אתונה, כרתים או באיים האחרים, ממשיכים לתפעל את שיתופי הפעולה. כך, סוכן מקומי מהווה למעשה את השליח של המשקיע. הוא מבצע את עבודת השטח, פעילות מול אנשי נדלן ומוכרים, במטרה לאתר נכסים מתאימים.
המשקיע הוא זה שמגדיר את מטרת ההשקעה ואת מאפייני הנכס הכללים. הסוכן הוא זה שמאתר אפשרויות שמהן המשקיע יוכל לבחור. כדאי להגדיר לדוגמא עד כמה הנכס אמור להיות במקום מרכזי, האם רצוי בית צמוד קרקע או דירה. כדאי להביא בחשבון את ההבדלים בין נכס המיועד להשכרה עבור סטודנטים לבין נכסים המיועדים למשפחות יווניות או בכלל עבור ענף התיירות (השכרות מרובות וקצרות טווח).
3. אפשר לראות את הנכס מקרוב, בלי טיסות
הסוכנים שעובדים עם greece nadlan מתמחים באיתור נכסים. אבל משקיעים שרוצים להשקיע את מיטב כספם נוהגים בדרך כלל לתת משקל לא רק למאפייני הנכס או למיקום שלו. מלבד מאפיינים אלה החשובים כשלעצמם, תמיד טוב לראות את הנכס בגובה העיניים. בתקופת הקורונה, לעיתים זה מאוד מאוד קשה ולעיתים בלתי אפשרי. אפילו אם וכאשר יוצאות טיסות ליוון. משקיעים רבים מעדיפים שלא להתרחק מהארץ ולא להסתכן בהדבקה בנגיף בחו"ל. אז מה עושים כשאי אפשר לראות את הנכס מקרוב? אפשר להתגבר על המשוכה הזאת בעזרת טכנולוגיה ורצון טוב.
אנשי קשר שמהווים את העיניים והרגליים של המשקיעים ביוון לא רק מאתרים נכסים. על מנת להעניק למשקיעים נקודת מבט אמיתית של הנכסים המעניינים אותם, נעזרים בסרטונים מצולמים. כשלכל מכשיר סלולר יש גם מצלמה טובה מאוד, אין שום בעיה לצלם את הנכס מבפנים ומבחוץ. למעשה, כאשר רואים סרטוני עזר מסוג זה, אפשר לקבל תמונת מצב יותר ברורה. המשקיע לא מגיע עייף מהטיסה או מבולבל מרוב עודף שיטוט בין נכסים ואפשרויות שונות. אפשר לשבת בבית בנחת, לראות את הסרטונים של האזור הרצוי, של הסביבה, של הבית או הדירה המעניינים. כך שאין שום בעיה גם בתקופת הקורונה, לראות את הנכסים הרצויים מקרוב.
4. להתקדם עם משא ומתן מרחוק
לראות את הנכס באמצעות צילומי ווידאו או סטילס זה דבר אחד. להתקדם עם משא ומתן ללא נוכחות פיזית, זה דבר אחר. אבל חברה המלווה עסקאות נדלן בחו"ל ומשקיעים רבים לא מאתמול, לא נרתעת מאתגרים כאלה. שותף עסקי שנמצא ביוון, מכיר את התרבות הכללית ואת התרבות העסקית, למעשה משמש גם נציג של המשקיע לכל דבר ועניין. ברגע שבו רואים שיש התקדמות, מיקום הנכס מתאים, הסרטונים והתמונות משביעי רצון, מגיע הרגע שבו יש על מה לדבר ואפשר להגיע לגופו של עניין. גם ביוון מקובל לבצע משא ומתן עם המוכר ובעזרת ייפויי הכוח המתאימים, אין עם זה שום בעיה. ממש כפי שבארץ נעזרים לעיתים בעורכי דין לייצוג מרחוק, גם ביוון אפשר לפעול בצורה דומה. למעשה הטיפול עבור המשקיע/ה נעשה מרחוק, גם בכל הבירוקרטיה הכרוכה. עושים הכל על מנת לאפשר השלמת עסקות מוצלחות, גם בימים אלה.
5. העולם אחרי הקורונה, מה כדאי למשקיע לדעת
אף אחד לא ידע לנבא את בואה של הקורונה. וגם אחרי שהגיע הנגיף, מעטים המומחים שהעזו להתנבא לגבי ההשפעות האפידמיולוגיות שלו או על ההשפעה הכלכלית ברחבי העולם. יחד עם זאת, זה לא המשבר הראשון בעל ההשפעה הגלובלית. ראינו בעשורים האחרונים מספיק משברים (בעיקר פיננסיים) כדי לגזור תובנות מסוימות.
כמעט תמיד לאחר משבר והאטה בפעילות הכלכלית, מגיעה תקופה של צמיחה מהירה. במיוחד אחרי כל כך הרבה חודשים של שיתוק כלכלי בגלל הקורונה, אנשים בכל העולם רוצים להתחיל כבר לחזור לשגרה. לחזור לחיות, לעבוד, לבלות, ללמוד, לטוס. מחירי הנדל"ן ביוון, שקרצו גם לפני התקופה הזאת להרבה מאוד ישראלים, נחשבים כיום לעוד יותר טובים. רבים צופים כי יוון תשקיע המון בהחזרת התיירות וחידוש הפעילות הכלכלית. הביקוש לנדל"ן בכלל ולנכסים מושכרים צפוי לעלות בצורה חדה. יותר מכך, הרבה השקעות שקודם לכן היו מופנות לשווקים זרים יופנו פנימה, כלכלות מקומיות יקבלו עדיפות. על רקע כל זאת, ההערכות הן שכל עוד הקורונה עדיין כאן, השקעת נדל"ן בחו"ל ובפרט ביוון יכולה להצליח מאוד.
אך חשוב לזכור: את קבלת החלטת ההשקעה לא כדאי לקבל בפזיזות. צריך לבחון היטב את מאפייני ההשקעה ואת מאפייני הסביבה. חשוב להביא בחשבון את התזרים הצפוי וגם את עלויות ניהול הנכס. כדאי מראש להגדיר האם רוצים נכס שיוחזק במשך שנים או שרוצים נכס שיושבח ואפשר יהיה להעמיד אותו למכירה בטווח הקצר או הבינוני. היעזרו באנשי נדלן שמכירים היטב את האזור שבו אתם רוצים להשקיע. כשיש פערי שפה, תרבות, הבדלים במיסוי וכדומה, צריך נציג שמסייע לכם בכל הדרוש. לסיכום, העדיפו אנשי נדלן שממוקדים במדינה מסוימת ושבעצמם מושקעים בנכסים באזור. בעזרת שותפים אסטרטגיים, סוכני שטח ושותפים עסקיים במקום, השלמת העסקאות וזיהוי הזדמנויות נעשים בצורה טובה מאוד, גם בימים אלה.